Ден: д.м.г

Кога медиумот се претвора во адвокат на еден функционер

Во текстот што го рецензираме, авторот презел задача да биде заштитник на вицепремиерот Бујар Османи, бранејќи секој дел од неговата личност. Можеме да кажеме дека Османи се третира како незаштитено дете, при што одеднаш се појавува големиот спасител (порталот) за да му ја подаде раката на милоста, велејќи: Не грижи […]

Линк – алатка за транспарентно онлајн-новинарство

Новинарската теорија создала голем број правила за пишување на новинарските текстови. Едно од тие правила е за секоја изјава, цитат од документ,  да биде посочен изворот. Со тоа се обезбедува контекст и поддршка за тврдењата изнесени во написот

Манипулации со емоции не се дел од професионалното новинарство

Autor i karrikaturës: Alfred Garzon

Автор на карикатурата: Aлфред Гарзон   Зошто читателот не треба да стане „жртва“ на информациите што имаат цел преку манипулација со нивните емоции да се продаваат како „вести“? Како може читателот да ги препознае написите што се базираат на лични напади и имаат тенденција да го докажат само тоа што […]