Месец: м.г

Кога медиумот се претвора во адвокат на еден функционер

Во текстот што го рецензираме, авторот презел задача да биде заштитник на вицепремиерот Бујар Османи, бранејќи секој дел од неговата личност. Можеме да кажеме дека Османи се третира како незаштитено дете, при што одеднаш се појавува големиот спасител (порталот) за да му ја подаде раката на милоста, велејќи: Не грижи […]

Линк – алатка за транспарентно онлајн новинарство

Новинарската теорија создала голем број правила за пишување на новинарските текстови. Едно од тие правила е за секоја изјава, цитат од документ,  да биде посочен изворот. Со тоа се обезбедува контекст и поддршка за тврдењата изнесени во написот

Манипулации со емоции не се дел од професионалното новинарство

Autor i karrikaturës: Alfred Garzon

Автор на карикатурата: Aлфред Гарзон   Зошто читателот не треба да стане „жртва” на информациите кои што имаат за цел преку манипулација со нивните емоции, да се продаваат како „вести”? Како може читателот да ги препознае овие написи кои што се базираат на лични напади и имаат тенденција да го […]

Седницата на ЦК нa ВМРО-ДПМНЕ изнедри смени и – дезинформации

  [Рецензија: Вратен пасошот на Мијалков со ’помош’ на СЈО?]   Во текот на празничното претпладне на 23 октомври, на социјалните мрежи се појавија вести дека наводно власта му го вратила пасошот на повеќекратно обвинетиот од Специјалното јавно обвинителство, Сашо Мијалков, кој дури и веројатно побегнал од земјава. Линк до […]

Воведна средба со грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“

Во склоп на програмата за мали грантови од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, на 19.10.2018 (петок) во Граѓанскиот ресурсен центар, Скопје се одржа воведна средба за грантистите. Во рамки на средбата шесте грантисти од  шест различни плански региони во Македонија ги презентираа своите проекти […]