Ден: д.м.г

Груевски од Тирана за Будимпешта побегна со „Малев“? Авиокомпанија која не лета од 2012 година?

Белградска „Политика“ денеска објави текст според кој поранешниот македонски премиер Никола Груевски и осуденик на двегодишна казна затвор побегнал во Унгарија откако ја преминал македонско-албанската граница со лажен пасош и потоа со првиот утрински лет од Тирана полетал за Будимпешта со унгарската компанија „Малев“. Написот е сосема неточен. Унгарскиот национален авиопревозник „Малев“ не лета уште од 3 февруари 2012 година, а повеќе не ни постои како фирма

Правила на игра помеѓу новинарот и изворот

  Во новинарски текст изворот на новинарот е еден од најважните фактори за точноста на информацијата, релевантноста и веродостојноста на тврдењата што се изнесуваат. Изворите може да бидат официјални и неофицијални, а вторите не мора да ѝ бидат откриени на јавноста, иако на новинарот и на редакцијата ѝ се познати. Најчесто, професионалните […]

Коментар и вест не е исто

Што е тоа коментар? Во последно време, на некои од македонските веб-страници може да се сретнат многу написи што се пласираат како вест, а, всушност, се коментаторски, кои најчесто се непотпишани.   Пишува: Ана Анастасовска   Границата меѓу веста и коментарот сè повеќе почнува да се губи, особено кога станува збор за написи […]