Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Daily Archives: 20/12/2018

Реобјавување стари вести како нови е форма на дезинформација

Текстот кој е предмет на оваа рецензија содржи вест стара една година, а се пласира како нова и актуелна

Вест на која не ѝ се знае ни местото, ни времето, ни изворот

Станува збор за пример на вест во која насловот се употребува за да му ја “продаде” веста на читателот на начин што ветува премногу, а содржината, која се состои од вкупно две реченици, која е без извори и која е со речиси иста должина како и насловот, сосема разочарува и не го испорачува она што се ветува во насловот

Наставните програми мора медиумски „да се описменат“

Крајно неопходно е да се ревидираат наставните програми и програмите за медиумска писменост во основното образование и да се внесат содржини за критичко оценување и анализирање на медиумските содржини,...