Година: Г

Правила на игра помеѓу новинарот и изворот

  Во новинарски текст, изворот на новинарот е еден од најважните фактори за точноста на информацијата, релевантноста и веродостојноста на тврдењата кои се изнесуваат. Изворите може да бидат официјални и неофицијални, а вторите не мора да ѝ бидат откриени на јавноста, иако на новинарот и на редакцијата ѝ се познати. Најчесто, професионалните […]

Коментар и вест не е исто

Што е тоа коментар? Во последно време, на некои од македонските веб-страници можат да се сретнат многу написи кои се пласираат како вест, а всушност се коментаторски, кои најчесто се непотпишани.   Пишува: Ана Анастасовска   Границата меѓу веста и коментарот сè повеќе почнува да се губи, особено кога станува збор за написи […]

Груба манипулација со твитот на еврокомесарот

Твитот на Хан за средбата на маргините на самитот на ЕПП, со дел од поранешните функционери на ВМРО-ДПМНЕ, кои беа исклучени од партијата е недоволно јасен. Но, тоа не му дава право на авторот на текстот сам да си донесува заклучоци и да го интерпретира твитот како што му одговара, а со цел манипулација на јавноста.

Кој го „избриша“ АСНОМ?

Во наелектризиран политички амбиент во кој се случува процесот на имплементацијата на Преспанскиот договор со подготовките на уставни измени, во дел од медиумите осамна веста дека министерката за правда, Рената Десковска, најавила исфрлање на АСНОМ од Преамбулата на Уставот на Република Македонија, а еден од тие написи е предмет на оваа рецензија

Нарачано новинарство: Нема факти, само чаршиски муабети

Recension Visar Ganiu

Текстот што го рецензираме е пример за тоа како не треба да изгледа еден новинарски производ, особено кога станува збор за политичарите. Медиумите треба да бараат одговорност од носителите на политички функции и институциите користејќи аргументи, а притоа треба да докажат користејќи видеа и документирани фотографии. Во овој текст нема аргументи. Во него нема факти, а целиот пристап е сосема погрешен и воопшто не е објективен.