Година: Г

Антивакцинални кампањи: Требаат ли бели мантили во ААВМУ?

Под диригентството на Светската здравствена организација се зајакнува кампањата која пропагира обврзувачко вакцинирање на децата како начин да се спречат многу актуелни епидемии. Од друга страна пропагирањето на невакцинирањето стивнува и заради тоа што во многу земји има и забрана на таквото однесување дури и кај социјалните мрежи. На прашањето […]

Рециклираната (дез)информација не е вест

Текстот е стара рециклирана вест реобјавена без поента, причина, логика, но и веродостојност. Со написот се прави навраќање на наводната смрт на некој човек чија етничка припадност неколку пати е експлицитно потенцирана. Станува збор за Алем Курти, кој можеби постои, а можеби и не, за кој се тврди дека е […]

Повратен ефект – кога тврдоглавоста ќе надвладее врз фактите

Овој истражувачки преглед анализира седум влијателни експериментални студии, кои го имаат истражувано наводниот „повратен ефект“, главно во САД. Наодите на прегледот покажуваат дека, иако „повратниот ефект“ може да настане во извесни случаи, неговата појава е многу поретка отколку што се претпоставуваше и побивањето на дезинформациите генерално ги вточнува верувањата на луѓето кога станува збор за конкретни тврдења

Неточна информација на штета на извозниците и бизнисот

Насловот на текстот е шпекулативен и неточен, кој со непоткрепеното тврдење дека, наводно,  македонските камиони не можат ја да поминат руската граница поради новото име, може само да му наштети на бизнисот и воедно да ги дезинформира граѓаните. Оваа информација беше демантирана од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо […]

Новинарството не се прави на Фејсбук, туку на терен

Elida Zylbeari

  Во емисијата “Клик плус” на ТВ21, главниот и одговорен уредник на Portalb.mk, Елида Зилбеари, зборувајќи за улогата на онлајн медиумите (порталите) во изборната кампања и принципот на саморегулација, изјави дека вест не се само изјавите на политичарите, туку излегувњето на новинарите на терен, соочувањето со вистината , проверката и […]