Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Daily Archives: 07/03/2019

Јавен настан на студентите по новинарство и односи со јавноста: Информирај, не манипулирај!

На 7.3.2019 година, на Правниот факултет „Јустинијан Први“ се одржа настанот „Информирај, не манипулирај“, ПР Практичари vs. Новинари. Студентите по новинарство и односи со јавноста учествуваа и испратија порака за...

Во Битола панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување

На 1.3.2019 година, во малата сала во Центарот за култура во Битола беше одржана панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување во рамките на проектот „Тема за дилема“. Овој...

Во Битола панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување

На 01.03.2019 година во малата сала во Центарот за култура во Битола беше одржана панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување во рамки на проектот „Тема за дилема“. Овој...

„Мајка“ и „татко“ се единствените родителски одредници во македонските закони

Откако јавноста беше погрешно информирана, од Министерство за труд и социјална политика излегоа со демант. Но, веќе стопати повторената дезинформација (посебно на социјалните мрежи) стана вистина. Одредбата која, исто така, подлежеше на манипулации, односно дефиницијата за бракот, е утврдена во Законот за семејство, и таму нема промени за ова прашање. Останува дека „бракот е заедница меѓу маж и жена”

Со гласини не можат да се направат вести

  Постои многу јасна поделба помеѓу содржината и структурата на вестa и коментарот, од друга страна. Постојат неколку критериуми што треба да ги исполни веста за да се смета за...