Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Daily Archives: 11/03/2019

Како растот на БДП во четвртиот квартал лани стана фантастични 23,7 проценти

Загрижувачко при овој феномен, посебно кога се работи за медиумски содржини, е што се дезинформира јавноста. Имајќи предвид дека најголем дел од читателите ги читаат само насловите, без да ги отвораат текстовите, штетата од погрешната информација е дотолку поголема
Фото: Ilmicrofono Oggiono, flickr, 2018

Лажни вести: подобро да се спречи отколку да се лечи

Обидите да се смени нечија интернализирана вредносна или идентитетска структура со изложување на факти е речиси залудно. Кога интернализираните структури не станале такви поради присуство на факти, туку напротив, поради нивно отсуство, не можеме да очекуваме истите да бидат заменети од факти или било какви „објективни“ информации, само затоа што објективни факти и информации постојат

Презентирани наодите од истражување за медиумска писменост и критичко мислење кај младите

„Евротинк“ - Центар за европски стратегии и Фондацијата за интернет и општество – „Метаморфозис“ денеска (11.3.2019 г.) презентираа наоди од теренско истражување - анкета, која беше спроведена во периодот...