Ден: д.м.г

Повратен ефект – кога тврдоглавоста ќе надвладее врз фактите

Овој истражувачки преглед анализира седум влијателни експериментални студии, кои го имаат истражувано наводниот „повратен ефект“, главно во САД. Наодите на прегледот покажуваат дека, иако „повратниот ефект“ може да настане во извесни случаи, неговата појава е многу поретка отколку што се претпоставуваше и побивањето на дезинформациите генерално ги вточнува верувањата на луѓето кога станува збор за конкретни тврдења

Неточна информација на штета на извозниците и бизнисот

  [Рецензија: РУСИЈА HE ЈА ПРИЗНАВА „СЕВЕРНА“: Македонските камиони вратени од руската граница – не можат да поминат поради „Северна“!]   Насловот на текстот е шпекулативен и неточен, кој со непоткрепеното тврдење дека, наводно, македонските камиони не можат ја да поминат руската граница поради новото име, може само да му […]