Ден: д.м.г

„Фејсбук“, „Гугл“ и „Твитер“ под лупа на Европската комисија

Комисијата оценува дека дека трите големи интернет компании спроведуваат акции да ги исчистат своите платформи од штетно делување, спам и неавтентично однесување на нивните корисници, но не е целосно задоволна од напредокот. Фејсбук само од почетекот на годинава има избришано 8 координирани мрежи заради неавтентично делување (лажно претставување, спам, лажни вести, итн.) од земји како Северна Македонија, Косово и Русија  

Самоубиствени игри: Сензационална најава за шуплива сторија

    Повеќе медиуми кај нас пишуваа за обиди за самоубиство на тинејџери од земјава, поврзани со сугестии примени по социјалните мрежи, дури и едно конкретно самоубиство што се става на сметка на играта „Синиот кит“, ама завршува со она „се тресеше гората…“. Вистинските извори велат – има само два […]

Игнорирана втората страна на приказната

[Рецензија: ОхридСкај: Тортура во Шутка: Веќе две недели затворениците се без струја, која им ја вклучуваат само во доцните вечерни часови?] Текстот што го рецензираме е едностран. Во него е пласирана чувствителна информација, но е непроверена и непотврдена, а тоа ја доведува во прашање нејзината веродостојност. Линк до оригиналниот напис: Тортура […]

Проверено: Билетите за настаните од посетата на папата не се плаќаат

  По најавата за историската посета на папата Франциск на Северна Македонија, на социјалните мрежи почнаа да се шират низа дезинформации, главно околу фактот дека посетителите на мисата на Плоштадот Македонија треба да имаат билети. Главните дезинформации беа за тоа дека само припадници на католичката црква ќе смее да присуствуваат, […]