Година: Г

Деветстотини ученици медиумски оспособени и обучени да препознаваат лажни вести

Nga mbledhja me Krithink

Во рамките на првата грантова шема на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Кри Тинк“ денеска беше одржан настан на кој беа презентирани проектите што биле работени во периодот од октомври 2018 до март 2019 година. Станува збор за спроведени шест проекти во шест плански региони […]

Џезаир Шаќири-Хоџа една година не е советник на премиерот

[Рецензија: Советникот на Заев: Горд сум на јунаците од „Диво Насеље“ кои убија 8 и повредија 37 македонски полицајци] Станува збор за грубо пласирање неточна информација, која се потенцира уште во насловот, а се споменува и неколкупати во содржинскиот дел на текстот – дека Џезаир Шаќири–Хоџа е советник на премиерот […]

Завршна брифинг-средба со грантистите од програмата за мали грантови во рамките на проектот „КриТинк“

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „Евротинк“ – Центар за европски стратегии организираат завршна брифинг-средба со грантистите од програмата за мали грантови на проектот „КриТинк“, кој се спроведува во текот на три години, со поддршка на Европската Унија. Настанот ќе се одржи на 14 мај 2019 година (вторник) од […]

Да го прашале, Димитров ќе кажел дали заминува од државата!

  [Рецензија: НИКОЛА ДИМИТРОВ ВО ЈУНИ „СИ БЕГА“ ОД ЗЕМЈАТА НА КОЈА Ѝ ГО СМЕНИ ИМЕТО]   Во овој текст недостасува став од засегнатата страна. Текстот има цел да го нападне министерот за надворешни работи, Никола Димитров, но многу битно новинарско правило е на тој што се напаѓа да му […]

„Насаден“ наслов на делумно пренесен текст

Написот што го рецензираме, објавен еден ден после завршувањето на посетата на Папата Франциск на земјава, во основа само делумно пренесува друг напис објавен во „Ватикан њуз“. Но, со насловот, кој очевидно го извлекува самата редакција, очевидно се настојува да се расипе основниот впечаток од оваа посета на Северна Македонија и отворено се спинува реалниот дострел на тој настан, без голем „авторски труд“ во таа насока