Бомбастичен наслов за коментари и обвинувања

 

[Рецензија: ОхридСкај: Боки 13-ка барал по 200.000 евра од бизнисмени за да се рекламираат на неговата 1ТВ!]

 

Текстот кој е предмет на оваа рецензија е полн со коменатри и обвинувања, се со цел да се привлечат што е можно повеќе кликови. Насловот е бомбастичен, особено што личноста која е во фокусот на текстот (Боки 13-ка) отсекогаш привлекувал внимание во јавноста, но кога ќе го отворите текстот гледате дека внатре нема ниту еден факт со кој би се потврдиле ваквите обвинувања. Се е сведено на лично видување на авторот и на извори само нему познати.

Линк до оригиналниот напис: ОхридСкај: Боки 13-ка барал по 200.000 евра од бизнисмени за да се рекламираат на неговата 1ТВ!

Датум и време на објавување: 28.07.2018

Датум на рецензирање: 31.07.2018

Рецензент: Ана Анастасовска

 

ВО НАПИСОТ ЈА НЕМА ВТОРАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА

Боки13-ка кој е во перманентно друштво со одредени парламентарци од владеечкото мнозинство, а како најверен другар се истакнува Генсекот на СДСМ Кирацоски, од одредени бизнисмени барал да се рекламираат на неговата 1ТВ, при тоа користејќи ги како контакт со бизнисмените пдредени политички моќници. На средбите Боки 13-ка им барал и по 200.000 евра за реклама на неговата 1ТВ?

Текстот почнува бомбастично, дека Боки 13-ка дружел со моќници од владејачката СДСМ, иако во текстот нема докази за тоа, ниту, пак, се понудени фотографии од таквите дружби со кои би се убедил читателот во вистинитоста на таквите тврдења. Понатаму, веднаш, во истатa реченица се наведува дека таквата дружба Боки ја користел за да бара од одредени бизнисмени да му платат по 200.000 евра за да се рекламираат на неговата телевизија.

Сето ова е зачинето со еден прашалник, што значи дека и самиот автор се прашува дали тоа е вистина. Но, кога се прашувате за нешто, новинарските стандарди пропишуваат и да го побарате одговорот и истиот да му го пренесете на читателот. Tакво нешто во овој текст нема. Имено, текстот е едностран, бидејќи ја нема втората страна, односно, не е побаран став од засегнатиот во текстот, а тоа е Боки 13-ка.

Кај поедини бизнисмени ваквиот однос предизвикал револт, додека Боки 13-ка бил до таа мера арогантен, што се повикувал на одредени авторитети од власта, но и повикувајќи се на тоа дека добро бил упатен колку бизнисмените од нивните бизниси заработувале?!

Тука се наметнува прашањето, кои се тие бизнисмени од кои биле побарани 200.000 евра и кои се тие политички моќници на кои наводно се повикувал Боки 13-ка. Нема став од никој друг.

 

МЕШАЊЕ БАБИ И ЖАБИ

Доколку Боки 13-ка и одредени парламентарци се на мнение дека можат да тепаат рекет од бизнисмените, тогаш и Боки 13-ка, а посебно, уште повеќе пратеничињата од власта, ќе мора да се подразмислат што прават, зошто ова е класичен рекет систем, кој го применуваше некоја мината злосторничка власт.

Освен што се напаѓа Боки-13 се напаѓаат и „одредени парламентарци“, но нигде не се наведени конкретни имиња. Само нафрлања и претпоставки.

Посебно, нека се подразмислат преставниците во законодавниот дом кој се секојдневни партнери на Боки 13-ка, ваквата аватнура скапо ќе ве чини…..,а она колку Боки 13-ка е Масон на Француска ложа, можеби доколку после 1 милион години доживее реинкарнација!, од секој… не бидува Масон, стои во текстот објавен на ОхридСкај.мк

Тука веќе имаме мешање на баби и жаби, односно преминување од рекетарство на масонски ложи.

Текстот, целосно гледано, е едностран, коментаторски и без никакви факти и докази. Тој ги прекршува основните начела на Кодексот на новинари кој јасно пропишува дека:

Новинарите имаат улога да пренесуваат информации, идеи и мислења и право да коментираат. Почитувајќи ги етичките вредности и професионалните стандарди во пренесувањето на информациите, новинарите ќе бидат чесни, објективни и точни.

Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци и да фалсификува документи. Доколку информацијата не може да се потврди, или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави. Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно.