Категорија: Едукативни написи

Опозициските портали не напишаа ниту еден збор за сведочењето на Василевски

Сведоштвото на Василевски не беше пренесено од страна на информативните интернет портали кои важат за опозициски, односно блиски до ВМРО-ДПМНЕ, какви што се „Курир“, „Нетпрес“, „Република“, „Лидер“. За нив „Призма“ пред неколку месеци напиша дека се во сопственост на Унгарци, поконкретно фирмата на Унгарката Агнеш Адамик – „Адинамик Медиа“ е сопственик на овие портали.

Шпекулации, лажни вести и сензационализам во информирањето за бегството на Груевски

Океан од шпекулации, дезинформации, лажни вести и непотврдени информации го одбележаа бегството на поранешниот премиер Никола Груевски, кој е осуден на двегодишна казна затвор во случајот „Тенк“ за набавката на луксузниот мерцедес

Правила на игра помеѓу новинарот и изворот

  Во новинарски текст изворот на новинарот е еден од најважните фактори за точноста на информацијата, релевантноста и веродостојноста на тврдењата што се изнесуваат. Изворите може да бидат официјални и неофицијални, а вторите не мора да ѝ бидат откриени на јавноста, иако на новинарот и на редакцијата ѝ се познати. Најчесто, професионалните […]

Коментар и вест не е исто

Што е тоа коментар? Во последно време, на некои од македонските веб-страници може да се сретнат многу написи што се пласираат како вест, а, всушност, се коментаторски, кои најчесто се непотпишани.   Пишува: Ана Анастасовска   Границата меѓу веста и коментарот сè повеќе почнува да се губи, особено кога станува збор за написи […]

Плагијати, наслови, фотографии и говор на омраза

МЕТОДОЛОГИЈАТА НА СЕРВИСОТ ЗА ПРОВЕРКА НА ФАКТИ ВО МЕДИУМИТЕ – (III дел)
– утврдување, структура, цели и ограничувања –
Утврдената методологија за анализа на објавените прилози во македонските медиуми кај рецензентите имаше за цел да ги направи поостроумни читателите, гледачите или слушателите и да ги направи почувствителни на лагата или искривената вистина! И секако, да ги направи повнимателни. Методолошкиот избор на Сервисот за проверка на факти се базираше на искуства на одредени искусни новинари, потоа на искуства на странски опсервери, како и на предлози на трети лица (читатели или гледачи) од кај нас. Секако, се користеше и Кодексот на честа на Здружението на новинарите на Македонија