Категорија: Едукативни написи

„Мајка“ и „татко“ се единствените родителски одредници во македонските закони

Откако јавноста беше погрешно информирана, од Министерство за труд и социјална политика излегоа со демант. Но, веќе стопати повторената дезинформација (посебно на социјалните мрежи) стана вистина. Одредбата која, исто така, подлежеше на манипулации, односно дефиницијата за бракот, е утврдена во Законот за семејство, и таму нема промени за ова прашање. Останува дека „бракот е заедница меѓу маж и жена”

„Јутјуб“ оневозможува „антиваксер“ содржините да заработуваат од реклами

По написите на информативниот портал „Базфид“, „ЈуТјуб“ за првпат и официјално објави дека ќе спречи пуштање реклами покрај содржини против имунизацијата, експлицитно истакнувајќи дека таквите содржини отсега ќе потпаѓаат под нивната политика која забранува монетизација на видео клипови со „опасна и штетна“ содржина

Не смее да се лицитира со бројот на жртвите во сообраќајката кај Ласкарци

Фото: Борче Поповски Трагичната несреќа, кога автобус излета од автопатот Скопје – Тетово при што загинаа 14 лица, беше шок и за јавноста и за новинарите што известуваа.  Во многубројните медиумски извештаи поврзани со сообраќајката беа направени неколку помали, но и поголеми грешки. Од желбата за побрзо, навремено известување на јавноста, […]

Известување при несреќи – факти, а не емоции

Фото: Борче Поповски

Фото: Борче Поповски Како да се направи баланс при известување од несреќи за во исто време да се задоволи јавниот интерес, да се обезбеди точна информација ослободена од сензационализам и шпекулации, а притоа да се води сметка за почитување на приватноста на настраданите и нивните семејства, болката и жалоста?   […]

Интервју со бегалец од законот: Има ли правила?

Би-Би-Си е доста ригорозна кон разговор со некој кој побегнал од законот. Постојат правила кои одобруваат такво интервју само исклучително и само ако подобро може да го осветли криминалниот чин што го сторил интервјуираниот. Никако не и да се охрбрува или оправдува криминалот. Што покажа интервјуто на ТВ Сител со бегалецот Груевски?