Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Едукативни написи

Пет практични совети како да идентификувате дезинформации и лажни вести!

  Кој е медиумот, кој е домејнот, колку други медиуми ја пренеле веста итн., се само дел од методите за да проверите дали една вест е лажна или е нешто сомнително со фактите во текстот   Пишува:...

Правото на демантирање на информациите во медиумите

  Во новинарството, покрај правото на информирање, постои и правото да се коригираат објавените информации или да се објави демант во случаи кога фактите го зборуваат спротивното, односно го поништуваат тоа што е веќе објавено....

Фејсбук-новинарството – рај за непроверени вести

  Медиумите се задоволуваат или со сѐ помалку извори или со послаби и непроверени извори. Поради ова, сѐ повеќе и повеќе грешки доаѓаат до израз дури и во насловите во медиумите што се сметаат...

Медиумските џинови во борбата против лажните вести бараат помош од науката

  Покрената е уште една иницијатива на големите меѓународни медиуми за битка против лажните вести преку заедничко воочување на изворите што ги користат овие загрозувачи на новинарската професија. Иницијаторите бараат помош од науката, како што...

Кршењето на изборниот молк е неетичко постапување на медиумите

  За време на изборниот молк се информира за изборите и за текот на изборите, но се прекинуваат сите форми на изборно медиумско претставување на учесниците во изборната кампања. Но не ја почитуваат сите оваа...