Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home Главни

Главни

Информацијата „се бетонира“ кога ќе се официјализира, инаку е манипулација

Техничката влада или поинаку позната како влада од форматот Пржино треба да се формира на 3 јануари, точно 100 дена пред предвремените парламентарни избори за кои партиите се согласија да се одржат на 12...

Бомбастичен наслов и манипулација со фотографија

Во време кога на повидок е изборен циклус, повеќе од кога и да е се појавува можност да се видат текстови што одат во прилог на одредена личност или субјект и „напаѓаат“ лице или...

Субјективно толкување, Заев не го предупредил Зекири

Отворените политички судири меѓу два субјекта ја тестираат будноста на медиумите со цел да го зачуваат професионалниот однос и да не бидат пристрасни кон ниедна страна. Овој предизвик го надминуваат само новинарите кои се...

Осознај го дигиталниот свет за да можеш да се заштитиш од манипулации

  Како се снаоѓаме во морето на информации и колку сме подготвени да ги восприемиме и обработиме без да бидеме измамени? Како да се справиме со сопствените предрасуди и со стравот дека ќе испуштиме нешто...

Камчев не призна дека Филипче е вмешан во рекетот

  Погрешен наслов што ја дезинформира публиката го „краси“ овој текст. Донесен е целосно погрешен заклучок од исказот на еден од сведоците за време на судењето за случајот „Рекет“, еден од најголемите скандали во независна...