Категорија: Проверка на факти

Кој е Јанев и зошто би бил важен неговиот апел да не се гласа за Тамара?!

[Рецензија: И професор Јанев против бодови за Тамара на Евросонгот] Меѓу текстовите со кои граѓаните и дијаспората се наведуваат да не ѝ дадат бодови на нашата претставничка на Евросонгот се издвојува и тој што е објавен на порталот EXPRES.MK, а кој е предмет на нашата рецензија. Во него се посочува […]

Вонземјани ја киднапираа точноста на веста

 [Рецензија: Професор тврди дека вонземјани киднапираат Бугари ] Текст објавен без никаква поента, наменет само за залажување на јавноста. Преку предизвикување страв, а истовремено со разгорување на љубопитноста на читателите, намерата е да се соберат кликови наместо суштински и точно да се информира. Линк до оригиналниот напис: Професор тврди дека […]

Мислењата, коментарите, невистините – оптоварувања за психологијата на читателот!

Во предизборниот период, покрај кампањата што треба да се води подеднакво и под исти услови за сите натпреварувачи, политичките партии се натпреваруваат и за тоа да откријат што повеќе негативни работи за политичките противници, со цел да се соберат што е можно повеќе политички поени, односно, колку што е можно […]

Нема докази дека се бркаат вработени од „Македонски телеком“

[Рецензија: АНЃУШЕВ И ЉУШЕВ „СТРАТЕШКИ“ ГО УHИШTУBAAT МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ: Се бркaaт стотици луѓе, вработени се жaлaт на мoбинг, се „дpoби“ вредноста на компанијата]   Насловот на текстот што го рецензираме е шпекулативен и сензационалистички без да бидат изнесени никакви докази за тврдењата дека „се бркаат вработени, се прави мобинг и […]

Џезаир Шаќири-Хоџа една година не е советник на премиерот

[Рецензија: Советникот на Заев: Горд сум на јунаците од „Диво Насеље“ кои убија 8 и повредија 37 македонски полицајци] Станува збор за грубо пласирање неточна информација, која се потенцира уште во насловот, а се споменува и неколкупати во содржинскиот дел на текстот – дека Џезаир Шаќири–Хоџа е советник на премиерот […]