Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Фотографијата од земјотресот во Албанија со кучето и сопственикот е манипулација

Дел медиуми во Северна Македонија со сензационализам известија за земјотресот во Албанија. Најочигледен беше случајот со кучето, што се покажа како лажна фотографија   Линк до оригиналниот напис: „Фотографија што ги расплака сите, кучето не се тргнува...

Текст стар две години пласиран како нов

Овој текст се повикува на материјал кој е, всушност, стар, односно објавен на 23 март 2017 година, во „Фокус“, со идентичен наслов, а тука се прикажува како да е нов напис. По реобјавувањето на...

„Кромид“ објава пренесена како автентична изјава на Бени Шаќири

За конкурсот за директор на МКЦ, кој дигна голема врева во јавноста затоа што на него се пријави Арбен Бени Шаќири, сега, откако конкурсот е поништен, повторно се крева врева, но овој пат заради...

Сензационалистички наслов и празна вест за земјотресот во Албанија

  Насловот на текстот за последиците од катастрофалниот земјотрес во Албанија е сензационалистички, предизвикува емотивни реакции кај читателите и притоа не е познато дали е точна. Текстот се повикува на албански портал до кој нема...

Заев не му се извинил јавно на Мемеди

Нема ниту една изјава во медиумите и социјалните мрежи во која се вели дека премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев, му се извинил на поранешниот пратеник Весел Мемеди. Затоа веста што ја разгледуваме се...