Категорија: Вести

Одржан првиот едукативен вебинар во рамките на проектот КриТинк

Минатата седмица се одржа првиот од серијата едукативни вебинари наменети за грантистите од проектот „КриТинк“, но и за пошироката јавност која има интерес во областите: медиуми, дезинформации, медиумска писменост, односи со јавноста. Овој вебинар, чија тема беше Организација на настани, го следеа 16 учесници претставници на НВО корисници на грантовата […]

Фондацијата „Mетаморфозис“ заедно со МИОА го одбележува Денот на побезбеден интернет

Денеска, 5 февруари, во над 140 земји од светот се одбележува меѓународниот Ден на побезбеден интернет под мотото „Заедно за подобар интернет“. Одбележувањето на овој ден претставува повик за акција кон сите засегнати страни, со заеднички сили да помогнат во креирањето подобар интернет за сите, особено за младите. По тој […]

Повик за аплицирање за истражувач/ка во рамките на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медумска умешност – КриТинк“ (Critical Thinking for Mediawise Citizens – CriThink / IPA/2017/393-851)

1. Цел на повикот Проектот Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк (Critical Thinking for Mediawise Citizens – CriThink – IPA/2017/393-851, види повеќе во поглавје 6 подолу), имплементиран од Фондација за интернет и општество Метаморфозис и ЕВРОТИНК – Центар за европски стратегии, објавува повик за аплицирање за еден/на […]

Едукативни вебинари во рамките на „КриТинк“ наменети за пошироката јавност

Фондацијата „Метаморфозис“ во партнерство со ЕВРОТИНК – центар за европски стратегии во текот на февруари организираат отворени јавни вебинари во рамките на активностите предвидени со проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“. Двата едукативни вебинара се со цел да се зголемат и да се унапредат капацитетите […]

PrivacyCamp.EU: Заштитата на дигиталните права бара сеопфатен и мултисекторски пристап

На 29.1.2019 г. тимот на Фондацијата „Метаморфозис“ учествуваше на конференцијата PrivacyCamp.EU, која се одржа во Брисел, пренесувајќи ги искуствата од Македонија поврзани со борбата против дезинформации во контекст на заштитата на човековите права. PrivacyCamp.EU е годишна конференција организирана од мрежата Европски дигитални права – ЕДРИ и партнери, која на едно […]