Категорија: Вести

Во Битола панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување

На 1.3.2019 година, во малата сала во Центарот за култура во Битола беше одржана панел-дискусија за медиумска писменост и критичко размислување во рамките на проектот „Тема за дилема“. Овој проект го реализира Здружението ГАНИМЕД од Битола со медиумскиот партнер ТВ21 и е дел од проектот „Со критичко мислење до граѓани […]

Проектот „Со критичко мислење до медиумски умешни граѓани“ спроведе серија вебинари за градење капацитет на граѓански организации

Во текот на февруари проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Критинк“ спроведе серија од три вебинари. Додека темите на вебинарите беа избрани според приоритетите искажани од субгрантистите од Програмата за мали грантови на проектот, тие беа отворени за јавноста како можност од нив да имаат полза […]

Три бебиња умреа од морбили во Македонија. Дали е одговорна пропагандата против вакцинирањето?

Три бебиња починаа од епидемијата на морбили, која во Македонија почна во декември 2018 година, зголемувајќи ги стравувањата дека е резултат на долгогодишната пропаганда против вакцинирањето промовирана од десничарските популисти, пишува „Глобал Војсис“. Според Светската здравствена организација (СЗО), нивото на вакцинирање против сипаници во Македонија бележи драстичен пад во претходните […]

Медиумската писменост останува една од клучните области во идната стратегија на АВМУ

На 21 февруари 2019 г., во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) беше одржан јавен состанок, на кој беше разгледан нацрт-текстот на Стратегијата на регулаторното тело за развој на аудио и аудиовизуелната дејност за периодот од 2019 до 2023 година. Една од клучните области на стратегијата, во контекст […]

Папас: Договорот од Преспа беше измачен од лажни вести

  Пишува: Силвана Жежова   Лажните вести за Договорот од Преспа денеска беа тема на прес-конференцијата во Владата, на која министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и неговиот грчки колега, министерот за дигитални политики, телекомуникации и медиуми на Република Грција, Никос Папас, потпишаа Меморандум за разбирање. На конференцијата, […]