Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home 2018 August

Monthly Archives: August 2018

Media në shërbim të interesit publik, e jo të partive politike

Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht Organizimi dhe veprimi i partive politike paraqet një forcë lëvizëse të proceseve demokratike. Partitë dallojnë njëra nga tjetra për nga ideologjia që...

Titull tërheqës po, por jo me çmimin e së vërtetës

Titulli është reklamë për tekstin, një vitrinë tërheqëse, të cilën lexuesi duhet ta shohë, që duhet ta ftojë lexuesin ta lexojë tekstin. Të gjitha kodet gazetareske paralajmërojnë se gjithnjë e më shpesh tabloidet, e shumë shpesh edhe mediat e tjera, në kërkim të ekskluzivitetit, nuk e respektojnë rregullin se titulli duhet ta plasojë të vërtetën dhe nuk duhet t’i manipulojë lexuesit dhe t'i mashtrojë ata.

Pse nevojiten njohuritë elementare mediatike?

Industria e mediatike, duke na ofruar produkte të shumta që i dëshirojmë - produkte që janë të mira për ne - prodhon dhe ofron produkte të dëmshme me të cilat e ndot kulturën tonë, modelin e jetës së përditshme. Pikërisht mungesa e njohurive elementare mediatike e mjegullon mundësinë për dallimin e produkteve të mira nga ato të këqijat

Përmbajtjet eksplicite dhe shqetësuese në media dhe efektet te të miturit

Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht, Anglisht Gjithmonë është folur për ndikimin e mediave në kategori të ndryshme sociale, edhe përkundër faktit se një pjesë e teoricientëve bashkëkohorë...

Gjuajtja në të vërtetën

Në “mbështjellësin” e informacionit aktual rreth zgjedhjes së drejtorit të ri të Byrosë për Siguri Publike, Sasho Tasevski, janë prezantuar një sërë të pavërtetash, konstruksionesh, faktesh të falsifikuara dhe një përpjekje për amnisti për pjesëmarrësit në ngjarjet e përgjakshme në Kuvend më 27 prillit të vitit të kaluar.