Tag: Heshtje Zgjedhore

Heshtja zgjedhore, nëse nuk është e ndaluar me ligj, nuk domethënë që është etike

Nga: Ajnur Bafqari Gjatë zbatimit të zgjedhjeve dhe një ditë para mbajtjes së tyre mediat duhet ta respektojnë heshtjen zgjedhore. Heshtja zgjedhore hyn në fuqi një ditë para zgjedhjeve (e shtunë), gjegjësisht, në mesnatë mes të premtes dhe të shtunës, kur mbaron fushata zgjedhore. Heshtja vazhdon deri në ora 19, […]

Mendimet, komentet, të pavërtetat, ngarkesë për psikologjinë e lexuesit!

Në periudhën parazgjedhore, përveç fushatës që duhet të zhvillohet në mënyrë të barabartë dhe nën kushte të njejta për të gjithë garuesit, partitë politike garojnë se cili do të shpalos më shumë gjëra negative për oponentët politikë, me qëllim grumbullimin e sa më shumë poenave politikë për vete, gjegjësisht sa […]

Raportimi në kohë zgjedhjesh, beteja mes propagandës dhe profesionalizmit

Në prag të çdo procesi zgjedhor institucionet funksionojnë ndryshe, funksionarët veprojnë ndryshe, mediat raportojnë ndryshe, në krahasim me një periudhë tjetër më të zakonshme. Para zgjedhjeve, vendosen në funksion makineritë propaganduese, marketingu politik dhe aktivitetet intensive në terren. Secili aktor politik, me synimin për rezultate që do të ishin në […]

Mbyllni veshët, shumë zhurmë gjatë heshtjes zgjedhore

Screenshot nga lajmi qe recensohet

Lexuesi duhet të ketë kujdes të lexojë përtej rreshtave kur bëhet fjalë për publikimin e shkrimeve që thyejnë heshtjen zgjedhore. Lexuesi në këtë rast, para se të konsumojë mesazhin e dhënë, duhet të ketë parasysh interesat e medias, qoftë financiare apo të natyrës tjetër, për të bërë shkelje të tillë. Lexuesi duhet të jetë vigjilent, dhe të pranojë me sy kritik rastet kur informatat e këtilla ju shiten si “lajme” por që në fakt, pas tyre fshihet propaganda politike duke shkelur dispozitat për përfitime të natyrave të ndryshme.