Ознака: Билал Касами

Вести не се прават со несоодветен речник и селективни факти

Текстови преполни со коментари, субјективни оценки, понижувања и клевети, но камуфлирани како вести, често може да се најдат во медиумите. Тие не се вести, бидејќи не зборуваат со јазикот на фактите. Честопати, од таргетот воопшто не е побарано да даде свое мислење, а случувањата се толкуваат на начин што е […]

Билал Касами не станал фотограф на Блерим Река

Претседателските избори го привлекоа вниманието на медиумите кон активностите на кандидатите и предизвикаа многу од нив да станат вести. Поделбите се претежно политички и тоа лесно се рефлектира врз медиумите, кога тие, имајќи политичка позадина, се ставаат на страната на еден или на друг кандидат. Авторот на рецензираниот текст имал […]

Кога „познавачите на состојбите“ се користат за секоја ситуација, постои сериозен проблем со информирањето

Бескрајни калкулации во медиумите во пресрет на претседателските и на, евентуално, парламентарните избори. Оваа ситуација ја гледаме секој ден, штом го отвориме првиот медиум за да се информираме за најновите политички вести. Се зборува за соработки, можни предизборни коалиции, заеднички кандидати, потенцијални победници или губитници итн. Линк до оригиналниот напис: […]