Ознака: Blerim Reka

Вести не се прават со несоодветен речник и селективни факти

Текстови преполни со коментари, субјективни оценки, понижувања и клевети, но камуфлирани како вести, често може да се најдат во медиумите. Тие не се вести, бидејќи не зборуваат со јазикот на фактите. Честопати, од таргетот воопшто не е побарано да даде свое мислење, а случувањата се толкуваат на начин што е […]

Билал Касами не станал фотограф на Блерим Река

Претседателските избори го привлекоа вниманието на медиумите кон активностите на кандидатите и предизвикаа многу од нив да станат вести. Поделбите се претежно политички и тоа лесно се рефлектира врз медиумите, кога тие, имајќи политичка позадина, се ставаат на страната на еден или на друг кандидат. Авторот на рецензираниот текст имал […]

Блерим Река не ја почна кампањата на Денот на лагата и со боите на ДУИ

Изборната кампања во Република Северна Македонија предизвикува медиумите да ја изгубат главната цел: точното, непристрасно и избалансирано информирање, бидејќи повеќето од нив ја презеле улогата на „портпарол на кандидатите” и на пекари каде што се печат „лажни вести“.       Линк до оригиналниот напис: На Денот на лагите и со […]

Фејсбук-новинарството не е новинарство

Со масовното користење на социјалните мрежи за комуникација почна и факторизацијата на лицата што не припаѓаат на ниту една област, ниту имаат некоја функција според која би биле „повикани“ да даваат изјави или коментари во политичката сфера. Така, еден куп поддржувачи на некоја политичка структура или, пак, противници на некоја […]