Ознака: бомбастичен наслов

Наслов кој ветува многу, а нуди многу малку

Скриншот од веста која се рецензира „Насловот ја продава веста“ е израз што е апсорбиран од сите новинари и медиуми и ова непишано правило се применува во главата на речиси секој медиумски производ. Во само неколку збора треба да се опфати целата информација, да се пренесе главната порака, да се […]

Нарачано новинарство: Нема факти, само чаршиски муабети

Recension Visar Ganiu

Текстот што го рецензираме е пример за тоа како не треба да изгледа еден новинарски производ, особено кога станува збор за политичарите. Медиумите треба да бараат одговорност од носителите на политички функции и институциите користејќи аргументи, а притоа треба да докажат користејќи видеа и документирани фотографии. Во овој текст нема аргументи. Во него нема факти, а целиот пристап е сосема погрешен и воопшто не е објективен.

Одењето пеш на обвинителката на СЈО, Фатиме Фетаи, не е вест oд јавен интерес

Скриншот од веста што се рецензира Несомнено, некои информации што медиумите ги претвораат во вести немаат јавен интерес, безвредни се, и колку повеќе ја интересира јавноста. Таков е примерот со веста за одењето пеш на обвинителката на Специјалното обвинителство, Фатиме Фетаи. Овој текст дури и ја навредува интелигенцијата на читателот […]

Новинарот им должи објаснувања на читателите

Screenshot nga lajmi që recensohet

Скриншот од веста што се рецензира Годишнината од изборот на локалната самоуправа, промената на општинските администрации и луѓето што ги водат – пригоден момент за новинарите да направат споредба помеѓу ветувањата и нивното исполнување. Едногодишниот период, како на новинар, ви овозможува да имате список на факти и докази за извршените […]

Со „јак“ наслов, но непроверена вест – не бива новинарство

Screenshot nga lajmi qe recensohet

Постојаното бомбардирање со информации ја збуни публиката и нема „филтер” со кој би можело да се разликува што е лажна вест, а што не, и што е претерано или не во насловот на некој напис. Повеќето од текстовите што ги читаме во насловот набрзинка ни даваат сосема поинаква слика за […]