Ознака: дезинформација

Кранот „ја дигна“ веродостојноста на веста

  [Рецензија: (ФОТО) Кран пред Владата, вечерва ќе се поставува таблата „Влада на Северна Македонија“ ] Написот шпекулира дека вадењето на буквите од написот „Влада на Република Македонија“ на зградата на Владата веднаш значи поставување табла со новото име „Влада на Северна Македонија“. Текстот е „зачинет“ со невистинити детали дека градежна […]

Исчезнатата девојка по која се трага на „Фејсбук“ не е од Шутка, туку од Србија

Во сензитивен момент, кога кружат непроверени информации дека во скопската населба Шуто Оризари се крадат деца, на социјалната мрежа „Фејсбук“ се појавува објава со фотографија за која се тврди дека на неа се наоѓа девојка од Шутка и дека таа девојка е украдена. Но, девојката нема никаква врска со Шуто Оризари

Измислена злоупотреба на државни пари

Написот не бира средства и начини како да го нападне премиерот Зоран Заев. Заради одредена пропагандистичка цел, измешал загадување на воздухот, болни деца, државни пари, со премиерот Зоран Заев и неговата ќерка.

Невистинито известување за нов германски закон за визи

Збунувачки напис што ја дезинформира јавноста и на читателската публика ѝ сервира погрешна слика дека е сменета процедурата за оние кои сакаат да ја напуштат Македонија и да работат во Германија