Ознака: ДУИ

Новинарот не смее да прејудицира вина

[Рецензија: KPИMИHAЛ ТЕЖОК 19 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПИОМ: ДУИ „здрвиле“ 19.000.000 евра од пензионерите – никој не знае каде се, ќе ги враќаме сите!]   Текстот што е предмет на оваа рецензија е коментаторски во голем дел. Во него недостигаат суштинските информации. Наместо тоа, написот се повикува на фејсбук-статус и […]

Манипулациите со чувствата не го прават текстот веродостоен

„По некое време, се појавија еден до друг претседателот на ДУИ, Али Ахмети, и пратеникот Бранко Манојловски, познат како чичко Бранко, истакнат поддржувач на правата на ЛГБТИ заедницата. Тие заедно учествуваа во промовирањето на книгата на професорот и поранешен амбасадор, Бранислав Синадиновски, што се одржа во Скопје.“  Ова е текст […]

Не е вест информацијата со негативна тенденција проследена со „анонимен извор”

Критиката е неразделен дел од новинарското известување, но е соодветна кога има основа, кога е образложена, кога се откриваат факти… Во случајот на текстот што се анализира, местото на критиката е преземено од коментарите, селективните, па дури и невистинити податоци. Читателот треба да биде внимателен кога ќе наиде на такви […]

Нарачано новинарство: Нема факти, само чаршиски муабети

Recension Visar Ganiu

Текстот што го рецензираме е пример за тоа како не треба да изгледа еден новинарски производ, особено кога станува збор за политичарите. Медиумите треба да бараат одговорност од носителите на политички функции и институциите користејќи аргументи, а притоа треба да докажат користејќи видеа и документирани фотографии. Во овој текст нема аргументи. Во него нема факти, а целиот пристап е сосема погрешен и воопшто не е објективен.

Новинарот им должи објаснувања на читателите

Screenshot nga lajmi që recensohet

Скриншот од веста што се рецензира Годишнината од изборот на локалната самоуправа, промената на општинските администрации и луѓето што ги водат – пригоден момент за новинарите да направат споредба помеѓу ветувањата и нивното исполнување. Едногодишниот период, како на новинар, ви овозможува да имате список на факти и докази за извршените […]