Ознака: Едукативен напис

Медиумите во Северна Македонија дезинформираат за интервенцијата на косовската полиција во Митровица

  Интервенцијата на косовската полиција во северниот дел на Митровица, каде што живеат мнозинство Срби, ги вклучи во српската пропаганда против Косово и медиумите од Северна Македонија, кои земајќи ги за единствен извор на информации само српските медиуми, на интервенцијата на Специјалната единица на Косово на 28 мај 2019 година […]

Барајте ги двете страни во секој текст за да не станете жртва на „чери пикинг“

Фото: Пекселс Од Џенис Сулимани Некомплетни докази. Избирање аргументи. Игнорирање на вистинските докази. Еднострана проценка. Обид да се убеди јавноста да прифати одредена позиција, криејќи факти или давајќи ѝ аргументи за да се потисне вистината. Ова се манипулативните тенденции што медиумите денес знаат честопати да ги искористат за да постигнат […]

Кога медиумите влегуваат во „офсајд“

Foto: Pexels

Фото: Пекселс Намерно или ненамерно, медиумите во Република Македонија често знаат пред имињата на обвинетите, осудените или уапсените, да ја наведат и етничката припадност, а во некои случаи и религијата. Криминалот може да биде мотивиран од различни фактори, но треба да биде јасно дека криминалот, неморалноста и злоупотребата на државните […]

Не им верувајте на вестите кои ги ставаат сите луѓе во исто кош – тоа е манипулација

Овој текст е пример за тоа како артифицијално се дава тежина на еден текст, повикувајќи се на широка маса на луѓе, иако можеби новинарот не се обидел да интервјуира повеќе од три лица. Читателите треба да внимаат кога ќе видат генерализации како што се „сите студенти”, “сите пензионери” итн.   […]

Медиуми, заштитете нè од лагите на политичарите!

Foto nga: Medium.com

Фотографија од: Medium.com Анализа за изигрувањето на изјавите на функционерите по референдумот и немоќта на медиумите да кажат кој лаже, а кој ја кажува вистината. Aларм, граѓанинот е незаштитен! Од: Aгрон Врангала Политичките претставници во Македонија не се конзистенти во своите изјави. Преземаат огромен ризик да го променат тоа што […]