Ознака: IQ

IQ-то е во ред, но новинарските стандарди се нa ниски гранки

Доведувањето во прашање на интелигенција на една нација е прашање кое несомнено удира врз националната гордост на нејзините припадници. Дали е една нација поглупава или попаметна од другата е чест предмет на шеги, но оваа тема во континуитет ја истражуваат и сериозни научни имиња и таа предизвикува бројни контроверзи во научниот свет како поради методологијата која ја користат тие истражувања, така и поради мотивите и контекстот во кој потоа се ставаат податоците до кои е дојдено