Ознака: Кодекс на новинарите на Македонија

Вести не се прават со несоодветен речник и селективни факти

Текстови преполни со коментари, субјективни оценки, понижувања и клевети, но камуфлирани како вести, често може да се најдат во медиумите. Тие не се вести, бидејќи не зборуваат со јазикот на фактите. Честопати, од таргетот воопшто не е побарано да даде свое мислење, а случувањата се толкуваат на начин што е […]

Билал Касами не станал фотограф на Блерим Река

Претседателските избори го привлекоа вниманието на медиумите кон активностите на кандидатите и предизвикаа многу од нив да станат вести. Поделбите се претежно политички и тоа лесно се рефлектира врз медиумите, кога тие, имајќи политичка позадина, се ставаат на страната на еден или на друг кандидат. Авторот на рецензираниот текст имал […]

Кога авторот нема докази за тоа што го пишува, сè се смета за измислица

Во потрага по кликови и медиумски хаос, се произведуваат сè повеќе вести, кои немаат ниту „В“ од вест. Се пишуваат текстови што се ставаат во категоријата „Вести“ иако немаат ништо информативно. Немаат ниту доверливи извори, референции ниту некое значење и ова, за жал, полека почнува да станува лошо непишано правило […]

Барајте ги двете страни во секој текст за да не станете жртва на „чери пикинг“

Фото: Пекселс Од Џенис Сулимани Некомплетни докази. Избирање аргументи. Игнорирање на вистинските докази. Еднострана проценка. Обид да се убеди јавноста да прифати одредена позиција, криејќи факти или давајќи ѝ аргументи за да се потисне вистината. Ова се манипулативните тенденции што медиумите денес знаат честопати да ги искористат за да постигнат […]

Кога медиумите влегуваат во „офсајд“

Foto: Pexels

Фото: Пекселс Намерно или ненамерно, медиумите во Република Македонија често знаат пред имињата на обвинетите, осудените или уапсените, да ја наведат и етничката припадност, а во некои случаи и религијата. Криминалот може да биде мотивиран од различни фактори, но треба да биде јасно дека криминалот, неморалноста и злоупотребата на државните […]