Ознака: манипулација

Бесмислен и манипулативен текст

 [Рецензија: CEНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИТИЕ НА НАСА: Исус е во центарот на гaлакcиjaта!] Бесмислен текст базиран на нешто што се случило пред речиси 30 години, а сега од целосно непознати причини е повторно актуелизирано и служи за манипулација на јавноста и ширење теории на заговор. Манипулацијата е направена уште со самиот наслов […]

Каде е веста во оваа вест

Се парафразираат наводни изјави од млади дека не се задоволни од образованиот систем, но нема ниту една изјава од таков млад човек кој кажува зошто е незадоволен. Се вели дека младите освојуваат награди по натпревари, но не е познато какви се тие награди и кои се тие натпревари. Информации само паушално нафрлени

Исчезнатата девојка по која се трага на „Фејсбук“ не е од Шутка, туку од Србија

Во сензитивен момент, кога кружат непроверени информации дека во скопската населба Шуто Оризари се крадат деца, на социјалната мрежа „Фејсбук“ се појавува објава со фотографија за која се тврди дека на неа се наоѓа девојка од Шутка и дека таа девојка е украдена. Но, девојката нема никаква врска со Шуто Оризари

Невистинито известување за нов германски закон за визи

Збунувачки напис што ја дезинформира јавноста и на читателската публика ѝ сервира погрешна слика дека е сменета процедурата за оние кои сакаат да ја напуштат Македонија и да работат во Германија

Барајте аргументи во вестите и не го оправдувајте немањето на факти

За да се манипулира јавноста, во медиумите честопати ќе се сретнете со написи кои сакаат да ни докажат нешто со образложение дека нема аргументи за да се докаже спротивното од она што се тврди во текстот. Инаку, овој тип на манипулација се нарекува “повикување во отсуство на спротиставувачки аргумент”. Оваа манипулација […]