Ознака: Новинарска манипулација

Манипулациите со чувствата не го прават текстот веродостоен

„По некое време, се појавија еден до друг претседателот на ДУИ, Али Ахмети, и пратеникот Бранко Манојловски, познат како чичко Бранко, истакнат поддржувач на правата на ЛГБТИ заедницата. Тие заедно учествуваа во промовирањето на книгата на професорот и поранешен амбасадор, Бранислав Синадиновски, што се одржа во Скопје.“  Ова е текст […]

Да престанат претпоставките – да зборуваат фактите

  Може кривично да се гони. Може да биде уапсен. Може да се казни. Може, може, може… Тоа се заклучоци што не се толерираат во новинарски производ, кој има цел да ја информира јавноста, но тоа се случува кога текстот се заснова на претпоставки, а не на најмалку два аргумента. […]

Не е вест информацијата со негативна тенденција проследена со „анонимен извор”

Критиката е неразделен дел од новинарското известување, но е соодветна кога има основа, кога е образложена, кога се откриваат факти… Во случајот на текстот што се анализира, местото на критиката е преземено од коментарите, селективните, па дури и невистинити податоци. Читателот треба да биде внимателен кога ќе наиде на такви […]

Не им верувајте на вестите кои ги ставаат сите луѓе во исто кош – тоа е манипулација

Овој текст е пример за тоа како артифицијално се дава тежина на еден текст, повикувајќи се на широка маса на луѓе, иако можеби новинарот не се обидел да интервјуира повеќе од три лица. Читателите треба да внимаат кога ќе видат генерализации како што се „сите студенти”, “сите пензионери” итн.   […]

Читателите веруваат само кога новинарот употребил факти, а не претпоставки

Скриншот од веста што се рецензира Повикувањето на веројатност и лажната аналогија се два механизма за манипулирање на јавноста. Двата механизма го карактеризираат новинарскиот производ што го рецензираме. Повикувањето на веројатноста има цел да го убеди читателот дека нешто што може да се случи е аргумент оти истoтo мора да […]