Ознака: Рецензија

Нарачано новинарство: Нема факти, само чаршиски муабети

Recension Visar Ganiu

Текстот што го рецензираме е пример за тоа како не треба да изгледа еден новинарски производ, особено кога станува збор за политичарите. Медиумите треба да бараат одговорност од носителите на политички функции и институциите користејќи аргументи, а притоа треба да докажат користејќи видеа и документирани фотографии. Во овој текст нема аргументи. Во него нема факти, а целиот пристап е сосема погрешен и воопшто не е објективен.

Одењето пешки на обвинителката на СЈО, Фатиме Фетаи, не е вест со јавен интерес

Скриншот од веста која се рецензира Несомнено, некои информации кои што медиумите ги претвораат во вести немаат јавен интерес, се безвредни, и колку повеќе ја интересира јавноста. Таков е примерот со веста за одењето пеш на обвинителката на Специјалното обвинителство, Фатиме Фетаи. Овој текст дури и ја навредува интелигенцијата на […]

Новинарот им должи објаснувања на читателите

Screenshot nga lajmi që recensohet

Скриншот од веста која се рецензира Годишнината од изборот на локалната самоуправа, промената на општинските администрации и луѓето што ги водат – пригоден момент за новинарите да направат споредба помеѓу ветувањата и нивното исполнување. Едногодишниот период, како на новинар, ви овозможува да имате список на факти и докази за извршените […]

Кога медиумот се претвора во адвокат на еден функционер

Во текстот што го рецензираме, авторот презел задача да биде заштитник на вицепремиерот Бујар Османи, бранејќи секој дел од неговата личност. Можеме да кажеме дека Османи се третира како незаштитено дете, при што одеднаш се појавува големиот спасител (порталот) за да му ја подаде раката на милоста, велејќи: Не грижи […]

Со „јак„ наслов, но непроверена вест, не бива новинарство

Screenshot nga lajmi qe recensohet

Постојаното бомбардирање со информации ја збуни публиката и нема “филтер” со кој би можело да се разликува што е лажна вест а што не е, и што е претерано или не во насловот на некој напис. Повеќето од текстовите што ги читаме, во насловот, набрзинка ни даваат сосема поинаква слика […]