Ознака: референдум

Топ-5 дезинформации за референдумот од 30 септември

Од самиот почеток на најавата за референдум, па до неговото одржување, во јавноста проструија многу информации за тоа од каков тип ќе биде, кој ќе го поддржи, кој ќе го бојкотира, дали цензусот ќе се намали и слично. На социјалните мрежи и во медиумите, особено електронските, почнаа да се објавуваат многу лажни вести и дезинформации

Груба манипулација со твитот на еврокомесарот

Твитот на Хан за средбата на маргините на самитот на ЕПП, со дел од поранешните функционери на ВМРО-ДПМНЕ, кои беа исклучени од партијата е недоволно јасен. Но, тоа не му дава право на авторот на текстот сам да си донесува заклучоци и да го интерпретира твитот како што му одговара, а со цел манипулација на јавноста.

Непроверени информации пласирани како стопроцентна вистина

[Рецензија: Тројца возачи од ЈСП отпуштени затоа што го бојкотирале референдумот] Текстот што е предмет на оваа рецензија не нуди доволно информации за јавноста. Имено, веста во написот не е проверена од повеќе страни, така што написот е едностран. Линк до написот: Тројца возачи од ЈСП отпуштени затоа што го бојкотирале референдумот […]

Затворете уши, голема врева за време на изборниот молк

Screenshot nga lajmi qe recensohet

Читателот треба да биде внимателен и да шита меѓу редови кога се работи за објавени написи со кои се прекршува изборниот молк. Во тој слушај, читателот пред да ја прими пренесената порака, треба да ги има во предвид интересите на медиумот, било финансиски или од друга природа, поради кои го направил прекршокот. Читателот треба да биде претпазлив, и да ги анализира со критичко око таквите информации кои се продаваат како „вести„ но позади кои што всушност  се крие политичка пропаганда при тоа прекршувајќи ги прописите за разни придобивки.

„Бојкотирам“ убедува со „позајмени“ видеа од ВМРО-ДПМНЕ

Пропагандното видео на иницијативата „Бојкотирам“, кое масовно се шири на социјалните мрежи, не е автентично, туку претставува краден микс. Тоа е составено од делови од видеа на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ и видео од кампањата „Македонија вечна“