Ознака: вест

Рециклираната (дез)информација не е вест

[Рецензија: Го стигна страшната судбина: Албанецот што кршеше крст на српски манастир почина во тешки маки ]   Текстот е стара рециклирана вест, реобјавена без поента, причина, логика, но и веродостојност. Со написот се прави навраќање на наводната смрт на некој човек чија етничка припадност неколкупати е експлицитно потенцирана. Станува […]

Само за македонските портали Албанија двапати објави список со шпиони

Во еден ден најмалку 24 македонски медиуми објавија дека Албанија по грешка објавила список на свои разузнавачи. Сосема коректно, сите до еден се повикаа на текст на британски „Индепендент“, во извештаите доволно изменет за да не бидат совршен плагијат. Проблемот е што веста е стара две недели. И што ја објавуваат по вторпат

Коментар и вест не е исто

Што е тоа коментар? Во последно време, на некои од македонските веб-страници може да се сретнат многу написи што се пласираат како вест, а, всушност, се коментаторски, кои најчесто се непотпишани.   Пишува: Ана Анастасовска   Границата меѓу веста и коментарот сè повеќе почнува да се губи, особено кога станува збор за написи […]