Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home 2019

Yearly Archives: 2019

Топ-5 дезинформации за поранешната специјална јавна обвинителка Катица Јанева

Поранешната специјална јавна обвинителка Катица Јанева беше една од најзастaпените во медиумите и кои ја одбележа 2019 година во однос на медиумското известување, но, за жал, по лошо. Наместо...

Најголеми медиумски дезинформации и шпекулации за „Рекет“

  Случајот „Рекет“ на Основното јавно обвинителство е вистинска драма во неколку чина и со повеќе заплети. Почнувајќи од самите осомничени - поранешната специјална јавна обвинителка Катица Јанева, шоуменот Бојан...

Новинарскиот напис мора да го докаже тоа што „се зборува“

„Од неодамнешните шпекулации“; „се зборува дека“; „се известува дека“; „се верува дека“... ова се само некои поими што го прават новинарскиот напис помалку веродостоен. Користењето на некои од нив...

Полицијата не им се нафрли на средношколците на протестот за чист воздух

  Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира за случувањата на протестот за чист воздух, кој се одржа на 20 декември, а на кој доминираше присуството на средношколците. Од насловот...

Хипотетичка информација за пропаганда против Ердоган

Известувањето за природни несреќи, покрај тоа што треба да содржи проверени информации (како и за секое друго известување), мора да се заснова на реални ситуации, а не на измислени....