Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Главни

Не е точно дека „Брима Галуп“ не спровела анкета за рејтингот на партиите

Написот што го рецензираме шири лажни информации, повикувајќи се на тврдења и изјави само од едната страна. Линк до оригиналниот напис:Брима Галуп воопшто не спровела анкета, СДСМ „води“ само на непостоечки анкети Датум и време на...

Истражувањата за корона-вирусот во Шпанија не го потресоа светот

Насловот на текстот шири паника меѓу луѓето и прави од „мравка - слон“. Истражувањата во Шпанија за корона-вирусот и имунитетот на нејзините граѓани ниту го потресоа светот ниту пак, е откриено нешто ужасно. Станува...

Навивачки „осврт“ за лидерскиот ТВ-дуел во корист на Мицкоски

  Телевизискиот дуел помеѓу двајцата претенденти за премиерското столче, лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев и Христијан Мицкоски, предизвика дел од порталите за време и по дуелот, да тераат пропаганда со засилено темпо на...

Заев не кажа дали бил пијан кога седел во кафеана

Текстот што го рецензираме не информира, туку констатира и со тоа го прекршува членот 13 од Кодексот на новинарите: „Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот“. Линк до оригиналниот...

Љубовни афери измислени за валкана политичка кампања

  Недоличен, целосно шпекулативен текст, кој ниту ја информира јавноста за нешто суштинско ниту има каква било додадена вредност. Сè на сè тотално непотребен текст чија основна цел е тенденциозно да озборува и омаловажува. Линк до...