Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Главни

„Еувсдисинфо“: САД, Полска, Белорусија и Молдавија во фокусот на дезинформациите на про-Кремљ медиумите

„Еувсдисинфо“ пишува дека во изминатиот период  дезинформациите на про-Кремљ медиумите беа фокусирани кон САД, Белорусија Молдавија и Полска. Според еден лажен наратив, руската воена морнарица се закани дека ќе нападне американски воен брод, откако наводно...

Меѓународен ден на човековите права и нивната важност во градењето на светот по ковид-19...

Денеска е 10 Декември, Меѓународниот ден на човековите права. На денешен ден во 1948 година Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човековите права, прв глобален документ што ги артикулира човековите...

ДФР Лаб: Интернет-измамници ги користат рекламите на „Фејсбук“ за изнајмување профили во Украина

Измамници и сомнителни интернет-продавачи ги „бомбардираа“ украинските корисници на „Фејсбук“ со реклами, примамувајќи ги да им ги понудат за изнајмување своите ФБ-профили во замена за пари   Сомнителни интернет-продавачи користеа повеќе страници и лични профили...

„Еувсдисинфо“: Про-Кремљ медиумите со нов постизборен наратив за изборите во САД

По денот на изборите во САД, про-Кремљ медиумите тврдат дека американската демократија е илузија, изборите биле лажни и поради тоа САД немаат право да им држат предавања на другите за човековите права или демократијата,...

„ДФР Лаб“: Анонимните фејсбук-страници ги засилија негативните објави пред изборите во Грузија

Во пресрет на парламентарните избори во Грузија во 2020 година, повеќе анонимни страници на „Фејсбук“ беа вклучени во негативна кампања насочена кон валкање на политичките актери. Овие страници презедоа координирани кампањи против политичките партии и...