Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Главни

Неодговорно објавување на фејсбук-статус со најава за крвна одмазда

  Медиумот во потрага по зголемување на читаноста и во трката за што поголем број кликови, во сензитивен момент пренесува статус во кој се најавува крвна одмазда. Станува збор за фејсбук-статус на вујко на момчето што...

Домашен „Рекет“ со домет до Белград?!

  Аферата „Рекет“, која веќе неколку седмици го преокупира вниманието на целокупната македонска јавност, свои политички одгласи има и во соседна Србија. Тоа, на еден исклучително вулгарен и невкусен начин го покажува текстот што го...

ТОП-9 дезинформации за „Рекет“ во српските медиуми

Сензацоиналистички наслови со големи букви и извичници, еднострани текстови без автори, извори и докази, како и еден куп дезинформации, со засилено темпо беа објавувани во српските медиуми во последните две недели. Најпроблематично во целата ситуација е што овие написи беа преземани и објавувани во македонските медиуми без притоа да се направи основна проверка на веродостојноста на понудените информации

Од непроверен фејсбук-статус не бива вест

Имајќи ги предвид неколкуте основни правила за тоа што е вест и како еден наслов треба да изгледа, може да се каже дека оваа објава нема никаква врска со новинарството. Линк до оригиналниот напис: НЕВЕРОЈАТНО:...

Боки 13 не рекетирал за да ѝ врати пари на Карлеуша

Како дел од низата шпекулативни и тенденциозни објави во српските медиуми за случајот „Рекет“ се појави сензационалистички натпис, со кој се тврди дека е решена мистеријата зошто Бојан Јовановски – Боки 13 го рекетирал...