Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Анонимен автор, анонимен извор, конкретна цел

Јавно клеветење или изнесување на неповолни факти за некого од анонимност е пашквила, достојна само за медитеранските комедии и таа ситуација не е достојна за степенот на посакуваната одговорност во едно општество како нашето

„Фејсбук“ не е доволен за професионален новинарски напис

    Текстот што е предмет на оваа рецензија е нецелосен и необјективен. Имено, написот се повикува единствено на статус и видео објавени на социјалната мрежа „Фејсбук“, што не е доволен извор, односно недостига втората страна. Линк...

Со „весела математика“ до недокажан притисок врз МРТ

    Во написот се вели дека самиот портал направил мерење на застапеноста на власта и опозицијата во МРТ и заклучил дека „власта има речиси тројно поголема застапеност во однос на опозицијата“, Но, малку попродлабочена анализа...

На Франција не ѝ паѓа на памет да ја легализира педофилијата, без оглед на...

    „Франција ја озакони педофилијата! Марионетката Макрон го легализира сексот на деца и возрасни!“ Текст со ваков наслов, базиран врз проблематичен, политички обоен странски извор, деновиве се прошири по социјалната мрежа „Фејсбук“. Овој тенденциозен и...

Како новинарот во неколку техно-забави најде геј-туризам, секс, дрога и уништен Охрид?

  *Текстот што е предмет на оваа рецензија е полн со произволни коментари, за кои авторот си замислил дека претставуваат анализа на актуелната летна туристичка сезона. Тој посочува со прст кон општинското раководство и музичките...