Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Земањето брис од носот не може да ја пробие мозочната бариера

На „Фејсбук“ се појави статус и линкувано видео кои дезинформираат, тврдејќи дека тестирањето за ковид 19 е причина за појава на симптоми кај асимптоматичните лица. Ваквата дезинформација веќе неколку недели кружи на оваа социјална...

На фотографијата не е грчки, туку германски војник, кој нишани врз жена и дете...

На социјалната мрежа „Фејсбук“ беше постирана фотографија со краток опис во којшто неточно се тврди дека: Грчки војник убива мајка и дете Македонци во Егејскиот дел на Македонија Оваа фотографија воопшто не е снимена во егејскиот дел...

Неверојатна теорија на заговор одекна од Плоштадот Македонија во Скопје

Видеото  претставува општа какофонија од различни конспирациски теории, изнесени без докази, сериозни обвинувања кои имаат за цел да ја разнишаат довербата на граѓаните во вакцините, пандемијата, во начинот на кој се справува човештвото со...

„Кликбејт“ објава ја манипулира јавноста со забрани – ама во Велика Британија

Насловот на текстот е школски пример за „кликбејт“, односно мамец за привлекување кликови и зголемување на читаноста преку манипулација на јавноста и споделување нецелосна информација

Не постојат корона-концентрациони кампови во Германија

Објава на Фејсбук шири дезинформации дека во Германија има концентрациони логори. Всушност, се работи за државни капацитети во кои треба да бидат сместени оние граѓани кои повеќепати ја прекршиле мерката за домашна изолација, односно...