Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Нема закани за меѓуетнички конфликт, но има лажни обвинувања

Новинарската опрема на текстот, посебно тврдењата содржани во лидот на информацијата, се проблематични од аспект на вистинитоста и утврдените новинарски стандарди за објективно и вистинито информирање. Со други зборови, она што го кажува изворот во написот, не соодветствува со начинот како тоа им е претставено на читателите

Медиум ли е, судија ли е?

Текстот е нецелосен, необјективен и тенденциозен, од насловот до заклучокот, кој, всушност, претставува коментар. Тој предизвикува лавина реакции на ФБ, шири сензационализам, наместо да влијае на едукацијата на возачите и почитувањето на пропишаните правила. Текстот се повикува единствено на видео објавено на социјалната мрежа Фејсбук, што не е доволен извор, односно во него недостига втората страна

Анонимен автор, анонимен извор, конкретна цел

Јавно клеветење или изнесување на неповолни факти за некого од анонимност е пашквила, достојна само за медитеранските комедии и таа ситуација не е достојна за степенот на посакуваната одговорност во едно општество како нашето

„Фејсбук“ не е доволен за професионален новинарски напис

    Текстот што е предмет на оваа рецензија е нецелосен и необјективен. Имено, написот се повикува единствено на статус и видео објавени на социјалната мрежа „Фејсбук“, што не е доволен извор, односно недостига втората страна. Линк...

Со „весела математика“ до недокажан притисок врз МРТ

    Во написот се вели дека самиот портал направил мерење на застапеноста на власта и опозицијата во МРТ и заклучил дека „власта има речиси тројно поголема застапеност во однос на опозицијата“, Но, малку попродлабочена анализа...