Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

На Франција не ѝ паѓа на памет да ја легализира педофилијата, без оглед на...

    „Франција ја озакони педофилијата! Марионетката Макрон го легализира сексот на деца и возрасни!“ Текст со ваков наслов, базиран врз проблематичен, политички обоен странски извор, деновиве се прошири по социјалната мрежа „Фејсбук“. Овој тенденциозен и...

Како новинарот во неколку техно-забави најде геј-туризам, секс, дрога и уништен Охрид?

  *Текстот што е предмет на оваа рецензија е полн со произволни коментари, за кои авторот си замислил дека претставуваат анализа на актуелната летна туристичка сезона. Тој посочува со прст кон општинското раководство и музичките...

Текст што сам прашува, сам претпоставува

    Текстот што е предмет на оваа рецензија е манипулативен и има цел да ѝ создаде на јавноста погрешна слика за ставовите и идеите на пратеникот Мухамед Зекири. Линк до оригиналниот напис: Што сакаше да им...

Сензационалистички наслов без аргументи

      Граматички неисправниот наслов на овој текст на содржината што следува сака да ѝ даде нота на сензационалност, но и тенденциозно да ја претстави Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ - Агенцијата за медиуми)...

Обичен армиски тендер за храна претворен во лош и неинвентивен виц

  Скандалозно - Министерката за одбрана ќе јаде слатки и торти за неверојатни 60 илјади евра! Ова се тврди во напис што се занимава со јавните набавки на Министерството за одбрана. Радмила Шекеринска, и презимето тоа,...