Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Лага е дека од септември децата во училиштата тајно ќе се вакцинираат

Од Министерството за здравство велат дека се невистинити информациите оти од септември се подготвува тајна вакцинација на децата во училиштата. Оттаму нагласуваат дека лица постари од 18 години се имунизираат по сопствена волја, а...

Младата медицинска сестра од Кичево не била вакцинирана

Оваа вирална објава на „Фејсбук“ пласира лажна информација дека починатата медицинска сестра претходно била вакцинирана со две дози „Фајзер“. Од Минитерството за здравство, од Инфективната клиника во Скопје и од Општата болница во Кичево...

Не е точно тврдењето дека ниедна телевизија не објавила за протестот против ковид-мерките

Фејсбук-пост тврди дека ниедна телевизија не известила за протестот што во недела (15 август 2021) се одржа во центарот на Скопје, како и во неколку други градови. „Срам за нивната (на медиумите...

По вакцинацијата не станувате магнет

Ниеден научен факт, студија или аргумент не потврдува дека во вакцината од кој било производител има графен оксид. Тоа може едноставно да се провери доколку се погледне составот на вакцините кој е јавно објавен...

Фотографијата од мајката птица што изгоре е од Иран, а не од Пехчево

Фотографијата што се споделува во оваа објава на „Фејсбук“ е вистинита и веродостојна, но таа не е снимена во Пехчево. Таа е стара повеќе од една година и честопати е пренесувана во контекст на...