Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Фејсбук-новинарството не е новинарство

Со масовното користење на социјалните мрежи за комуникација почна и факторизацијата на лицата што не припаѓаат на ниту една област, ниту имаат некоја функција според која би биле „повикани“ да даваат изјави или коментари...

Од „штелувањето“ на вистината не се гледаат фактите

                      Рецензираме текст што на необјективен и непрофесионален начин се занимава со неодамна одржаниот граѓански протест против отворањето на рудникот за бакар и злато Иловица-Штука. Маскиран...

Обвинувања истресени од ракав

  Насловот на текстот што го рецензираме шпекулира, бидејќи внатре во написот нема ниту еден доказ дека се правеле вонредните технички прегледи на автобусите со кои се превезувале симпатизерите на претседателскиот кандидат на опозицијата. Во...

Текст што се темели на доказ што не е доказ

  Текстот што го рецензираме не нуди доказ за тврдењето дека „премиерот Зоран Заев ја излажал македонската јавност во дуелот со лидерот на опозицијата Христијан Мицоски“ во емисијата „Само вистина“, дека амандманите за Предлог-законот за...

Тенденциозно извлекување оценка што не постои

      Текстот што го рецензираме тврди дека во анкетата за деловната клима во земјава германските инвеститори „*и дале нула“ на Владата на Заев, но во текстот не се објаснува како таа констатација се совпаѓа со...