Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Македонскиот јазик никој не го избркал од Свети Николе

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QkZ-iGfDkPM] Текстот со наслов: Катастрофална одлука на МОН: Децата нема да учат македонски јазик туку „мајчин“, забранет зборот македонски и во училиштата, е школски пример за лажна вест. Тој се темели на комплетна невистина...

Дезинформација е дека Јанева е сместена во хашкото одделение во Шутка

  Податоци и фотографии објавени во емисијата „Детектор“, зачинети со бајати и лажни вести се искористени за манипулација на читателите. Во текстот, со самиот наслов, бомбастично се тврди дека во истражниот затвор во Шутка, осомничените за...

Царовска не изјави дека четиричлено семејство може да го помине месецот со 17.000 денари

  Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира во однос на изјавата на министерката за труд и социјална работа Мила Царовска, дадена во емисијата „Детектор“. Во текот на емисијата, таа во ниту еден момент не...

Насловот бомбастичен – текстот сиромашен

  Интересен и впечатлив наслов не е единственото нешто што е доволно за целосно и точно информирање на јавноста. Насловот на текстот тврди дека секој отселен млад човек ја чини државата 15.848 евра годишно. Поприлично...

Со нецелосните и манипулативни вести новинарот создава збунетост кај јавноста

Кога ќе се понуди „вест“ која, всушност, не е вест, не може да се постигне вистинско информирање на јавноста. Таа може да предизвика забуна, емоции и нејаснотии, во зависност од тоа во кој контекст...