Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Нема потврда дали Јанева направила операција за слабеење

  Текстот што го рецензирам не е ништо друго освен еден чаршиски муабет, кој е преточен во новинарски напис. Линк до оригиналниот напис: Неодамна Катица Јанева се оперирала за да почне да слабее! Датум и време на објавување: 18.7.2019 Датум на рецензирање: 21.7.2019 Рецензент: Ана Анастасовска   Повод за ваквите рекла-кажала наводи...

Новинарите треба да бараат одговори од надлежните, но не да одговараат наместо нив

    Високопрофилниот криминален случај „Рекет“, во кој се имплицирани многу познати имиња од медиумите, политичкиот и јавен живот во државата, меѓу кои и обвинителката Катица Јанева, првиот човек на Специјалното јавно обвинителство, сега веќе во...

Ѓоковиќ ја прифати понудата на Заев да ја посети Македонија

Преку насловот, Ѓоковиќ го отфрли барањето од Заев, за него е само Македонија, се пренесува порака дека тенисерот ја одбил понудата на Заев да ја посети Македонија, бидејќи понудата од премиерот беше само таа.

Нема издавање државна тајна, има наседнување на несолена шега

  „Премиерот од глупост издал државна тајна на Македонија и на НАТО и на Русите“, тврди написот што го рецензираме, повикувајќи се на објавените телефонски разговори помеѓу претседателот на...

Морето во Паралија не е загадено

Текстот што го рецензираме е невистинит, информацијата дека Паралија личи на депонија, не е точна. Линк до оригиналниот напис: Паралија...