Месец: м.г

Ексклузивни шпекулации за манипулирање на јавноста

Текстот изнесува сериозни обвинувања, а притоа за доказ не нуди ништо. Иако во насловот стои прашалник, сепак во текстот никаде не е потенцирано дека станува збор за непотврдени информации

Злоупотребена фотографија

Текстот што го рецензираме е невистинит и тенденциозен, при што има намера да прикаже дека се издаваат лажни државјанства, се со цел референдумот на 30 септември да успее. Фотографијата во текстот, исто така, е злоупотребена од друг настан, а не како што се вели дека се „чека ред за државјанства“.

Секој човек има право на слобода на мислите, совеста и верата

Слободата на вероисповед и уверување и одвоеноста на верските заедници од државата се предмет на интерес на медиумите, меѓутоа, во медиумскиот опфат на оваа проблематика често не се воочуваат проблематичните ситуациии и најчесто изостанува критичкиот и едукативен пристап.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Според член 19 […]

Неверојатно лесно премолчена вистина

Ова според сите критериуми е исклучително важна изјава на првиот човек на Обединетите нации, најважната меѓународна инстанца, кога е во прашање долгогодишниот спор кој Грција ѝ го имаше наметнато на Македонија во поглед на името на државата и несомнено ја има потребната тежина за да биде третирано како сензација, а доказ за тоа се и повеќе споделувања на овој напис на социјалните мрежи. Проблемот е во тоа што информацијата дека тоа Бан Ки мун го кажал во септември 2018 година, во очи референдумот е – лага

Зошто новинарите игнорираат системска дискриминација?

Обврската на новинарите и медиумите да ги заштитат поединците и групите од неправда и дискриминација, извршени од кој и да е, налагаше истражување и повикување на досегашните пресуди на судот од Стразбур кои се однесуваат на регулирањето на бракот, вонбрачните заедници, регистрираните партнерства, граѓанските унии и сл.   Пишува: Жарко Трајаноски, магистер […]