Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home Проверка на факти

Проверка на факти

Лага е дека Мерко ѝ се обратил на новинарката со вулгарни зборови

Написот што го рецензираме нема проблем со содржината, туку со насловот којшто има за цел да собере што е можно повеќе кликови. Насловот тврди дека градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко ѝ упатил вулгарни зборови на новинарката од „Алфа“ телевизија. Но, тоа не е така. Во конкретниот случај,  намерно е избран наслов со недоличен тон и притоа на струшкиот градоначалник му се припишуваат вулгарности кои тој не ги кажал.

Без никакви докази се тврди дека нано-честичките од вакцините трајно ги заболуваат луѓето

Овој пост се споделува стотици пати на „Фејсбук“ без притоа да има барем еден релевантен доказ дали тоа што се говори е точно. Нема никакви податоци, прво на кои вакцини се мисли, нема податоци...

Манипулативен наслов прикрива дека маските на отворено се укинати во Албанија

Фејсбук-објава има кликбејт-наслов и свесно манипулира со јавноста, не спомнувајќи на која земја се однесува одлуката за укинување на маските на отворено, сè со цел да привлече што е можно повеќе кликови. Со други...

„Чипот“ на вакцината за ковид е бар-код за самата вакцина и не се инјектира...

Бидејќи авторот на објавата не сакал или не разбрал што се кажува во видеосторијата што ја пласирал заедно со неговиот текст, доаѓа до дезинформација на јавноста дека со вакцините за ковид постои наводна опција во...

Проф. Даниловски: Спајк-протеинот по вакцината не е ист како спајк-протеинот на корона-вирусот

Користејќи излагање на само еден имунолог, не земајќи предвид сосема други многубројни фактори што ги изнесуваат многу други професори и доктори, објавена е информација што де факто е дезинформација и невистина. За „Вистиномер“ и...