Преглед на дезинформации и манипулации за новиот корона-вирус и Ковид-19

 

Добредојдовте на специјалната страница на КриТинк за пандемијата на новиот корона-вирус (SARS-CoV-2 или novel corona virus, 2019-nCov) кој ја предизвикува болеста Ковид-19 (COVID-19).

Намена на оваа страница е да посочи кон изворите на проверени информации од јавен интерес и да ги документира различните видови дезинформации како форма на едукација за граѓаните кои преку информираност ќе може да станат поотпорни на манипулации и паника. (Збирката секојдневно се ажурира со нови примери.)

Официјални извори – специјални страници со најнови информации, препораки, чести прашања и одговори од здравствените власти:

Вести

Законски рамки и новинарски стандарди

Демаскирани дезинформации поврзани со природата на болеста, превенција или лекување

Политички манипулации во Република Северна Македонија

Ширење паника и омраза на национална или етничка основа

Ситуацијата во Дебар

Обиди за експлоатирање на скандалот со докторка-директорка на скопската клиника за дерматологија што се вратила заразена од пат во Италија.

Дискредитирање на индивидуални личности

Научно-непотврдени тврдења кои злоупотребуваат религија, верски уверувања или суеверија

Теории на заговор – непотврдливи приказни чиј краен ефект е намалување на довербата во институциите на системот и основните вредности на современото општество

Мамки за кликови (click bait) – привлекување посети и лајкови преку сензационализам и често лажно претставување настани од странство како да се тукашни за да се предизвика негативни чувства на згрозување или морален бес кон групи луѓе или инстуции, поттикнувајќи недоверба во системот.

Дезинформации за и од балканскиот регион

Дезинформации и пропаганда на глобално ниво

Едукативни написи

Анализи